CELESTOGRAFIER

Jona har grävt ner sig i Strindbergs astronomiska experiment, ett arbete som tack vare resestipendium från Författarfonden under hösten 2021 tog henne till ett för allmänheten stängt gammalt observatorium utanför Paris. Ett tidigt utkast av dramat framfördes som reading på Strindbergs Intima Teater. Under våren 2022 kommer nästa version läsas.

Om Celestografier:
Natt över Paris. I en sjukhussal utan tecken till skönhetssträvan tar Sköterskan ytterst motvilligt hand om Patienten, som sägs vara den svenske författaren Strindberg. Motvilligt, eftersom den dåraktiga Patienten natt efter annan tvingat henne spela rollen som hans ex-fru Frida. Men inatt ändrar Patienten reglerna, inatt ska Sköterskan i stället låtsas vara den berömde astronomen Camille Flammarion, och föreställa imponerad av Patientens märkliga avbildningar av himlavalvet. Här startar en vild färd av roll- och maktförskjutningar på gränsen mellan vetenskap och vanvett, fantasi och verklighet, storhetsvansinne och ett skört, sårigt men möjligen älskvärt inre barn.

CORONAMONOLOG 
Göteborgs Stadsteaters monologtävling 2020.
”Det vinnande bidraget är skrivet av Jona Elings Knutsson.
Motiveringen lyder: Med flyhänt skärpa och poetisk konkretion sätter vinnaren ord på upplevelser och erfarenheter som vi nu, under pandemin, delar. En berättelse om ett förlossningsarbete, blir en berättelse om rädsla. Trots att det handlar om avsaknad av närhet, får vi ändå komma nära en annan människa. Jona Elings Knutsson skriver med dramatikerns förmåga att lyfta en tanke till röst.”

I klippet kan du se monologen framförd av Mia Höglund-Melin
i regi av Fredrik Evers.

Jona på gatan med blombukett

24 okt 2020. Fick höra min pjäs Skatan på @strindbergsintimateater idag. WOW! Så roligt, och så värt. Nu hörde jag vad som inte sitter än. Och vad som är bra och viktigt. Tack alla kära och alla okända som kom, tack för kloka frågor, applåder och blommor. Det var som att värma sig vid en sprakande brasa i det höstiga grå och våta.

“Strindbergs Intima Teater
Anordnat av Lovisa Thomsson Erasmie och Gustaf Lundberg.
Kom och lyssna på morgondagens dramatiker på Strindbergs Intima teater! Reading av nyskriven dramatik på SIT en helgdag i slutet på varje månad kl 12.
Fri entré!
Detta tillfälle läser vi Skatan av Jona Elings Knutsson.
Skatan utspelar sig på en avlägsen vändplats någonstans mellan Stockholm och Düsseldorf. Där möts två kvinnor av en slump, Puman som verkar bo där och Liftaren som är ute på äventyr.
Dramat skildrar en inre konflikt mellan att skapa ett eget rum eller att lägga hela världen för sina fötter. Motstånd eller mindfullness?
Varmt välkomna! “
Text från Facebook


  SKATAN

Alla rättigheter tillgängliga!       KONTAKTA JONA HÄR vid intresse 

Skatan är en enaktare för två kvinnoroller.

Skatan är ett absurdistiskt drama som avspeglar en inre konflikt gestaltad genom två karaktärer.
Konflikten står mellan att säkra ett eget rum eller att lägga hela världen för sina fötter.
Mellan motstånd och mindfullness.

Äventyraren Liftaren går vilse och möter enstöringen Puman på en dammig avlägsen vändplats någonstans mellan Stockholm och Düsseldorf. Utdrag ur dramat:
LIFTAREN
Jag visste det! Min magkänsla ledde mig hit, jag sa till magen (tittar på magen) nej nej, gå inte ännu längre bort från vägen, du är redan mitt i       ingenstans, men magen sa (förställer rösten) gå, gå, hela världen ligger för dina fötter.
PUMAN
Det här är inte hela världen. Det här är skatans värld, det är allt annat än hela världen. Hela världen består av dårar och galenskap.
Det här är vad som finns utanför hela världen.

Ett kvinnohuvud bakifrån som ser på en kvinna i vit klänning
Debuterade som dramatiker 1 juni 2019  med monologen Orpas bok, Monologakuten, Dramalabbet