Med Strindberg i Paris

17-21 oktober 2021.
Strindberg försökte avbilda himlavalvet utan kamera och utan lins. Den här veckan har jag gått i hans fotspår i Paris.
Jag såg en föreställning på teatern där Fadren hade fransk urpremiär i december 1894.
Jag vandrade runt på sjukhuset St Louis där han lades in några månader senare.
Hittade plaketten som pekar ut var hotel Orfelia låg.
Slutligen besökte jag Juvicy där Strindberg påstod att han var på besök hos den berömde astronomen Camille Flammarion, och jag fick till och med använda Flammarions observatorium tack vare att @societeastronomiquedefrance var så vänliga och öppnade det bara för min skull.

Ändå känns det inte som att jag är färdig med Strindberg och Paris. Men nu ska jag i alla fall skriva vidare på dramat, ett kammarspel som utspelar sig under en mörk, tät natt på St Louis. Patienten, som ibland tror att han är Strindberg, möter Sköterskan, som helst vill vara just sköterska men som tvingas spela helt andra roller enligt Patientens vansinniga regi.

Tack till min författarkamrat Sara Wikman som gjorde resan med mig och som tagit de flesta bilder. Tack till Helena Hansen som följde med till Juvicy. Tack till @strindbergsintimateater som stöttat mig i skrivprocessen. Och tack till Författarfonden vars resestipendium gjorde detta möjligt.

Place August Strindberg
Place August Strindberg
Jona håller i Strindbergs byst
Théâtre de l'Œuvre
Théâtre de l'Œuvre
Hôpital Saint-Louis
Hôpital Saint-Louis
62 de la rue d'Assas, här låg en gång Orfilia
62 de la rue d'Assas, här låg en gång Hotel Orfilia
M. Flammarion
M. Flammarion
L’Observatoire
L’Observatoire
Jona tittar i teleskopet L’Observatoire
L’Observatoire blick mot himlen
Hôpital Saint-Louis
Hôpital Saint-Louis

Reading av nyskriven dramatik på SIT ’Celestografier’

29 augusti 2021 kl 12-14  Reading av ’Celestografier’ som jag skrivit

Morgondagens dramatiker på Strindbergs Intima teater! Reading av nyskriven dramatik lördag eller söndag i slutet på varje månad.
Fri entré! Välkomna!

Celestografier. Ett kammarspel.
Dramatiker: Jona Elings Knutsson
Skådespelare: Elisabeth Wernesjö och Alexander Lindberg

Natt över Paris. I en sjukhussal utan tecken till skönhetssträvan tar Sköterskan ytterst motvilligt hand om Patienten, som sägs vara den svenske författaren Strindberg. Motvilligt, eftersom den dåraktiga Patienten natt efter annan tvingat henne spela rollen som hans ex-fru Frida. Men inatt ändrar Patienten reglerna, inatt ska Sköterskan i stället låtsas vara den berömde astronomen Camille Flammarion, och föreställa imponerad av Patientens märkliga avbildningar av himlavalvet. Här startar en vild färd av roll- och maktförskjutningar på gränsen mellan vetenskap och vanvett, fantasi och verklighet, storhetsvansinne och ett skört, sårigt men möjligen älskvärt inre barn.

Årets julklapp!

ÅRETS JULKLAPP 
Krokodilens vändkrets med personlig hälsning!

kort med pepparkakskrokodiler

Vill du lägga min roman Krokodilens vändkrets under granen? Pandemin gör att jag inte kan signera några böcker under julhandeln. Men jag kan signera ett julkort som du kan stoppa in i boken.
Gör så här!

Köp boken, på din lokala bokhandel om det går att hålla pandemisäkert avstånd, eller från någon av nätbokhandlarna. Skicka ett meddelande till jona@elings.info med vem som ska få boken och om du vill att jag skriver något särskilt i hälsningen, så postar jag julkortet till dig. 

Reading av nyskriven dramatik på SIT ’Skatan’

24 oktober 2020 kl 12-14 Reading av ’Skatan’ som jag skrivit.

Jona på gatan med blombukett

Fick höra min pjäs Skatan på @strindbergsintimateater idag. WOW! Så roligt, och så värt. Nu hörde jag vad som inte sitter än. Och vad som är bra och viktigt. Tack alla kära och alla okända som kom, tack för kloka frågor, applåder och blommor. Det var som att värma sig vid en sprakande brasa i det höstiga grå och våta.

”Strindbergs Intima Teater
Anordnat av Lovisa Thomsson Erasmie och Gustaf Lundberg.
Kom och lyssna på morgondagens dramatiker på Strindbergs Intima teater! Reading av nyskriven dramatik på SIT en helgdag i slutet på varje månad kl 12.
Fri entré!

Detta tillfälle läser vi Skatan av Jona Elings Knutsson.
Skatan utspelar sig på en avlägsen vändplats någonstans mellan Stockholm och Düsseldorf. Där möts två kvinnor av en slump, Puman som verkar bo där och Liftaren som är ute på äventyr.
Dramat skildrar en inre konflikt mellan att skapa ett eget rum eller att lägga hela världen för sina fötter. Motstånd eller mindfullness?
Varmt välkomna! ”
Text från Facebook

Skatan