Tack Hinke!

 

 

  

De nervkopplingar som används ofta förstärks. Det är till exempel så inlärning och minne fungerar. Detsamma gäller sexuell njutning.

 

”Kärlek utan barn” var titeln på den föreläsning av anarkisten Hinke Bergegren som fick Sverige att gunga för hundra år sedan. Bergegren berättade inlevelsefullt om vikten av preventivmedel och hur de 800 församlade kvinnorna kunde använda sig därav. Som straff för denna osedlighet fick han sitta två månader på Långholmens fängelse. Staten instiftade Lex Hinke som förbjöd upplysning om och försäljning av preventivmedel. Sedan dess har tack och lov mycket hänt. Preventivmedel är en självklarhet och aborträtten är tämligen ohotad. Våldtäkt och sexköp har kriminaliserats och homosexualitet legaliserats. Vi svenskar borde ha världens bästa sexliv. Tack Hinke!

 

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Vill du komma oftare och hårdare, fortsätt läsa den här texten. Det finns tre fysiologiskt helt skilda system som registrerar de upplevelser som leder till tre helt olika sorters orgasm. För det första har vi klitoris, en fantastisk kroppsdel som enkom består av nervceller, och blodkärl som försörjer nervcellerna. En orgasm utlöst från klitoris upplevs som skarp och intensiv.

 

För det andra finns vagina. I vaginas framvägg finns Gräfenbergs punkt, populärt kallad för G-punkten. Nyare forskning pekar mot att det i själva verket inte är någon punkt, utan ett större område i vaginans framvägg. Kanske är det dags att döpa om den till G-zonen. Det har funnits bryderier kring G-zonen, där man undrat om alla verkligen har den. En studie på 400 kvinnor visade att samtliga hade G-zon, så vi kan anta att ingen blivit utan. Orgasm utlöst från vagina tycks kännas diffusare, djupare och längre än den från klitoris. I anslutning till G-zonen finns de körtlar som står för utlösningen. Jo, vi får utlösning. Körtlarna mynnar i urinröret.

 

Till sist kan vi komma genom stimulering av livmodern. Det är den minst utforskade orgasmen av de tre. De som beskrivit den berättar att klimax föregås av en slags gäspning. Nervbanorna från livmodern går upp till hjärnan genom kroppens kärna, inte genom ryggraden. Det innebär att också personer med ryggmärgsskada kan nå orgasm.

 

Alla nerver som förmedlar orgasmen hamnar i hjärnan. I en kärna som ingår i kroppens belöningssystem är aktiviteten vid orgasm lika stor som tio minuter efter kokainintag.
De nervkopplingar som används ofta förstärks. Det är till exempel så inlärning och minne fungerar. Detsamma gäller sexuell njutning: använd nervsystemet flitigt och du skall få förstärkta reaktioner. Men innan du börjar, kom ihåg att en sak inte förändrats nämnvärt sedan Hinkes dagar. Det finns fortfarande sexuellt överförbara sjukdomar.

 

Arbetaren 21/10