Rosa Bandet

 

 

Årets Rosa Bandet-kampanj rasar för fullt. Genom hysterisk konsumtion ska bröstcancern motas! Köp extra dyra matkassar, speciella klänningar, ja det mesta går att sälja med förevändningen att några kronor går till Rosa Bandet. Utöver själva försäljningen av rosa satinband på säkerhetsnål vill säga. I år är de designade av en avdankad schlagerstjärna och hennes dokusåpapojkvän och är utformade som en kram. Mys! Med rosafärgade kramar omsluter den kvinnliga konsumismen tumörsjukdomarna.

Råast är antagligen försäkringsbolaget som skickar adresserad reklam med erbjudande om ”Kvinnlig cancerförsäkring”. Naturligtvis finns det rosa bandet med på bild tillsammans med löftet att den första månadspremien går till Cancerfonden. För min åldersgrupp kostar försäkringen 79 kronor i månaden, det vill säga 948 kronor om året. Över 30.000 kvinnor har redan tecknat försäkringen, får jag veta. Om alla är i min ålder, mellan 30 och 39 år, betyder det minst 28 miljoner om året i intäkter. Men premien ökar med stigande ålder och redan för de mellan 55 och 59 år har den fördubblats, och försäkringsbolagets intäkter likaså.

Försäkringsbolaget bifogar också bilder på hur brösten ska undersökas av kvinnan själv. För kvinnors hälsa ansvarar nämligen inte i första hand sjukvården, utan kvinnan själv. Men redan 2008 kom en meta-analys från välrennomerade Cochrane-institutet där man efter att ha sammanställt studier på över 400.000 kvinnor slog fast att självundersökning inte räddar några liv! Däremot leder de till onödig oro och onödiga vävnadsprovtagningar, som i sin tur kostar pengar som kunde använts till bättre saker – varför inte till cancerforskning? Men detta viftar Cancerfonden, som står bakom Rosa Bandet, bort med det aningens lama argumentet att ”den allmänna uppfattningen bland svenska bröstcancerläkare är att självundersökning är ett viktigt komplement till mammografi”. Att den allmänna uppfattningen, hur den nu undersökts, är felaktig spelar alltså ingen roll.

Man kan undra varför inte män uppmanas att klämma på sina prostator i cancersökande syfte. Och ärligt talat, är impotens verkligen en sjukdom? De enda jämställdhetsivrarna är försäkringsbolaget, som naturligtvis har en ”Manlig cancerförsäkring” också. Dock med billigare premie, åtminstone fram till 55 års ålder.

Den 26 oktober är det dags för årets Rosa Bandet-gala. Köp biljett för 2950 eller exponera ditt företag för 12.000, uppmanar Cancerfonden och påminner om fjolårets gala med dess ”humor och galna upptåg”. Jag misstänker att de varken åsyftar knaset att fortsätta stressa Sveriges kvinnor med motbevisad självundersökningspropaganda eller den plojiga konsumtionshetsen som utgör kampanjens kärna.
 
 
Arbetaren oktober 2011

 

 

 

                              
 

 

© Jona Elings 2007-2012