Kvinnokamp

 

 

 

Sveket mot arbetarkvinnorna

 

Varje kvinna två öar. Egenföretagaren och egenföräldern.

Ensam också i den sociala fabriken med hemarbete och barnomsorg inklusive planering, budgetering och huvudansvaret för familjens sociala kontakter med släkt, vänner, skola, förskola, sjukvård och tandvård.

Läs mer

 

 

Kvinnor, ta täten!

 

Det är fräscht igen att vara hemmafru. Baka cupcakes iförd käckt förkläde, stryka servetter av tyg och hålla barnen undan från förskolan så lång tid som möjligt.

Bitar av attitydförändringen kan tillskrivas den subkultur som omgärdar moderskapet. Det är viktigt att bry sig om sitt hem och framförallt sitt kök, för barn tycks avlida av dammråttor och halvfabrikat.

Annat finns mer generellt i kvinnorollen. Bröllopsmani råder inte bara i kungahuset. Att leva för sin man, genom sin man (och ha en man såklart) är den grund varpå kvinnans lycka vilar. Teppanyakihäll är bättre än anställningsskydd. Att nöja sig med mindre än allt är kokett och trivsamt.

Läs mer

 

 

 

Essä: Kvinnomysteriet

 

Kvinnans kropp har betraktats som avvikande och sjuklig sedan 1800-talets mitt. Läkare, psykologer och filosofer byggde med hjälp av olika vetenskapliga modeller upp en bild av kvinnan som kanske fortfarande påverkar kvinnors självbild, hälsa och vård.
 
 
 

Debatt om boken "Å alla kära systrar!"

 

Kvinnorörelsen har av tradition varit ett medelklassprojekt. Klasskampen har å sin sida varit ett mansprojekt. Antingen kan vi bedrövas av dessa faktum, eller helt enkelt strunta i det, gå vidare och formulera det vi själva vill just nu. Kvinnor är inga offer, inte ens arbetarklasskvinnor. Jag är ledsen för att din mamma inte fick sova Ann, min mamma jobbade också natt och tog hand om mig på dagarna. Visst önskar man att det hade funnits fler kvinnor omkring mammorna, att dom hade kunnat hjälpas åt och delat sina mot- och framgångar?

Läs mer

 

 

 

 

 

                              

© Jona Elings 2007-2012