Flytta in där ni vill

 

 

”En gäst är en person som på någons inbjudan under längre eller kortare tid vistas i någons hus eller deltar i en tillställning som någon anordnat i sitt hem eller på restaurang. Stundom: inviterad, inbjuden”, står det i ordboken.

 

Hur kommer det sig då att man använder ordet gäst för att beskriva en person som mot betalning bor i en lägenhet? Att bo i hyresrätt i dag är sannerligen att vara inbjuden med armbågen. Ordet hyres i hyresgäst stämmer däremot alltför väl.

 

Vi är många som inväntar årets hyresförhandlingar med klump i halsen. Redan förra året ökade antalet personer som sökte bostadsbidrag med 30 000.

Förresten stämmer inte Blå Tågets tes att kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidraget längre. Bostadsbidraget har inte höjts sedan proggens storhetstid.

 

I senaste numret av hyresgästföreningens tidning Hem&Hyra avslöjas att fler än hälften av landets så kallade hyresgäster dessutom fryser i sina hem. Tidningen lottar ut ett duntäcke och tipsar om att ta ett varmt bad eller använda sig av positivt tänkande.

”Tänk på en varm plats och du kommer att känna dig varmare”, menar dem. Ett helt annat förslag som Arbetaren vill tipsa om är att tvinga hyresvärdarna (som lika lite är några värdar som vi som hyr är några gäster) att skruva på värmen några grader till.

 

De öppna spisarna och kakelugnarna som skulle kunna värma är för länge sedan ombildade till bostadsrätter. I miljonprogrammen sitter arbetarklassen kvar.

Och det är bristen på blandade upplåtelseformer som skapar denna segregering, menar alliansen och säljer ut ännu fler hyresrätter i de fina bostadsområdena. I de smutsiga förorternas slitna 1970-talshus finns inga klipp att göra och intresset för ombildningar är rekordlågt.

 

För inte kommer människorna på Östermalm i Stockholm att flytta till Tensta för att det finns bostadsrätter att köpa där. Däremot skulle de enorma villorna i Djursholm kunna locka nya ”gäster” om de ombildades till hyresrätter. Förresten, vad betyder hyresrätt, rätt att betala hyra? Om vi är gäster borde vi följaktligen bo i gästrätt.

 

Men det kommer förstås inte att bildas hyresrätter i Djursholm med mindre än att palatsen i de fina villakvarteren ockuperas. För hyresgästföreningen har precis som (S) och LO drivit åt höger och satsar krutet på att själva införa marknadshyror (så att inte fastighetsägarna ska hinna före). Och bara 6 procent av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna bodde i allmännyttans lägenheter förra mandatperioden.

 

En stridbar hyresgästförening skulle kämpa för bostad åt alla, varma bostäder, vackra bostäder, bostäder i stadskärnorna. Surdegsvänsterns glorifiering av förortslivet ger bara extra skjuts åt det snabbt snurrande gentrifieringshjulet. Alliansens Rot-avdrag gör halva hantverkskostnaden vid renoveringar avdragsgill.

 

Sedan avdraget infördes har kostnaderna för arbetet ganska plötsligt fördubblats. Skattesänkningen är alltså inte längre till gagn för de boende, men en kassako för hantverksföretagen. Däremot gäller inte Rot-avdraget den som bor i hyresrätt. Så för oss har kostnaden fördubblats. Vi kan bara hoppas på ”värdens” välvilja när det gäller att rusta upp kåkarna.

 

Alternativet är att flytta in där vi vill. Många vackra lägenheter öppnas varje vecka, bläddra bara i första bästa bostadsbilaga och se efter själv! Frihet är ingenting man får utan någonting man tar. Husockupation är en kampmetod lika beprövad och
ärofylld som strejk. Inga fler våningssängar, fiffiga förvaringslösningar eller vetevärmare i sängen.

Nu skaffar vi oss många varma kvadratmeter, tillsammans.

 

Arbetaren 15 dec 2010