Arbetsliv

 

 

 

Tyst i klassen

 

 

Kunskap är makt och därför måste den fördelas. Så lyder en anarkistisk devis som är lika aktuell varje gång en ny termin börjar, som just nu. Kanske känns den extra viktig efter de stora studentprotester som ägt rum i Italien och Storbritannien under december.

Läs mer

 

 

Hälsovådligt nyspråk

 

Högerns nyspråk är en aldrig sinande källa till häpnad. Ett av orden som används flitigast är arbetsförmåga. Låter ganska enkelt, förmåga att arbeta, men innehåller under den enkla ytan en sörja av smutsiga politiska åsikter baserade på den starkes rätt. Att minska antalet sjukskrivna personer har varit en så viktig fråga för alliansen att man utan att tveka gått över lik för att nå målen. Sedan årsskiftet dras tumskruvarna åt ännu ett varv.

Läs mer

 

 

 

Lova varandra en ny värld

 

Genom att göra ingenting har arbetarklassen makten över hela samhället. Inte bara över riksdag och regering, dessa slöa instanser som fått några småsaker tilldelade sig att bestämma över liksom elevråd får ”makten” att välja färg på de nya gardinerna till uppehållsrummet, utan över samhället i sin helhet, över storföretag och kapital. Det som genererar rikedom och tillväxt är vårt underbetalda arbete.

Läs mer

 

 

 

Flytta in där ni vill

 

”En gäst är en person som på någons inbjudan under längre eller kortare tid vistas i någons hus eller deltar i en tillställning som någon anordnat i sitt hem eller på restaurang. Stundom: inviterad, inbjuden”, står det i ordboken.

Hur kommer det sig då att man använder ordet gäst för att beskriva en person som mot betalning bor i en lägenhet?

Läs mer

 

 

Timmar värda att slåss för

 

”Ett besynnerligt vansinne har gripit arbetarklassen i de länder där den kapitalistiska civilisationen härskar. Detta vansinne drar i sitt kölvatten med sig det individuella och sociala elände, som sedan två århundraden plågar en dyster mänsklighet.

Det är kärleken till arbetet, den med döden kämpande lidelsen för arbete, vilken drivits dithän att livskraften hos den enskilda människan och hennes avkomma bryts ned.” Så inleds berömda Rätten till lättja av Paul Lafargue som kom ut 1883.

Lafargue var anarkist och deltog i Pariskommunen, och var gift med Karl Marx dotter Laura. Man kan hoppas att Laura Marx fick åtnjuta ett visst mått av lättja, och inte som dåtidens och dagens kvinnor tvingades arbeta både på arbetsmarknaden, till lägre lön än männen, och oavlönat i hemmet.

Läs mer 


 

Det rasistiska slavsamhället

 

Det är få som titulerar sig rasist. Inte ens Sverigedemokraterna vill befatta sig med ordet längre, stick i stäv med deras tydligt rasistiska politik. Det hindrade dock inte partiets ungdomsförbund från att arrangera ett diktuppläsning utanför Dramaten i protest mot det evenemang för mångfald som Stockholms Poesifestival ordnade där inne.

Läs mer

 

 

Fusk som massförstörelsevapen

 

Vi blir allt mer amerikaniserade, hörs många beklaga sig. Genom populärkulturen som väller in från over there degenereras vårt språk och vår smak. Island framhålls som föregångsland som inte tillåter låneord, utan obevekligt uppfinner egna uttryck för samma saker.

Mindre upprörd stämning skapar det faktum att den politiska lögnen också tycks smitta av sig. Och då tänker jag inte på någon enstaka bluff som att Littorin gjorde en slags Clinton. Nej, det är snarare hela fenomenet. Det är okej att ljuga. Du behöver inte ha någonting på fötterna för att uttala dig tvärsäkert och vidta politiska åtgärder.

Läs mer

 

 

 

Sluta räkna spikarna i kistan

 

Vi vaknar om morgnarna och känner för bråkdelen av en sekund lycka och glädje. Någons andetag mot kinden, täckets värme, strimman ljus från gatlyktan utanför som letar sig in mellan rullgardin och fönsterfoder.

Sedan kommer smällen. Högern styr Sverige och nästan hela Europa. Både den höger som kallas extrem och den som av någon outgrundlig anledning anses vara normal. Vi famlar efter mobiltelefoner och väckarklockor för att trycka på snooze. Försöker desperata njuta en liten stund till men tårna känns plötsligt kalla och visst värker det i huvudet också? Det finns ingen mjölk kvar till kaffet. God morgon, en ny dag i skitsamhället har börjat.

Läs mer

 

 

Ingen demokrati i arbetslivet

 

President Obama uttalade sig nyligen om det hårt ifrågasatta moskébygget vid Ground Zero, där tvillingtornen rasade 11 september för snart nio år sedan.

– Detta är Amerika och vårt engagemang för religionsfrihet måste stå orubbat, sade Obama till glädje för Det Stora Äpplets ramadanfirande befolkning.

Läs mer

 

Otrygghet får konsekvenser

 

Förra veckan skakades USA av en ny arbetsplatsmassaker. Den här gången sköts nio personer, inklusive gärningsmannen själv, ihjäl på ett företag för öldistrubition i Connecticut. Massakrer som denna är så pass vanliga att de fått ett eget smeknamn. Fenomenet kallas ”going postal” eftersom den första massakern utfördes av en brevbärare som avskedats från sitt arbete på posten.

Läs mer

 

Uthyrning skapar inga jobb

 

Förra veckan skrev Svenskt Näringslivs Niklas Beckman att bemanningsföretagen skapar jobb. Men arbetet finns redan, svarar Jona Elings, syndikalist och sakkunnig i arbetsrätt, i veckans Zenit. Utan bemanningsföretagen kan arbetarna dessutom gå ned i tid – med bibehållen lön.

Läs mer